Is bamboe wel zo duurzaam?

Dinsdag 19 Maart 2019

Bron: Voorschotense Krant.

(Ingezonden door Marleen Persoon - ONS) De plaatsing van bamboeborden in het centrum van Voorschoten heeft geleid tot een aantal reacties over de vraag of bamboe wel zo duurzaam is. Ook de stelling van de gemeente Voorschoten dat bamboeborden goedkoper zijn, wordt door deskundigen niet onderschreven. En het vervangen van borden die niet versleten zijn, is al helemaal niet duurzaam. Was het dan allemaal een goedkope publiciteitsstunt op kosten van de gemeenschap?

Op dit moment is er één Nederlandse producent van bamboe verkeersborden. En het is niet vreemd dat deze stelt dat bamboeborden vele malen duurzamer zijn dan aluminiumborden. Gesteld wordt dat de levensduur van een bamboe verkeersbord langer is dan die van een aluminium bord. Alleen bij een aluminium bord is daar tientallen jaren ervaring mee, terwijl het bij een bamboebord nog moet blijken.Een aluminium bord is vele malen goedkoper om te produceren dan een bamboe bord. Dus met een gelijkwaardige levensduur en een hogere aanschafprijs kan je niet stellen dat bamboeborden goedkoper zijn. 

Bij het vervaardigen van een bamboe verkeersbord komen stoffen te pas die niet allemaal duurzaam zijn en tevens ook moeilijk afbreekbaar. Na 20 jaar (of langer, want je hoeft borden pas te vervangen, wanneer ze beschadigd of versleten zijn) kan een aluminium bord volledig gerecycled worden. Afval is grondstof. Een Bamboebord is dan helaas op. Door weer en wind versleten en de reststoffen zijn niet herbruikbaar. 

De vraag is ook wat na 20 jaar gedaan kan worden met alternatieve bio based materialen? Bij metalen staan de afval verwerkers in de rij om de metalen te recyclen. Hiervoor wordt zelfs betaald, ook bij de oude verkeersborden.

De suggestie dat oude bamboeborden als brandstof kunnen worden gebruikt om energie op te wekken, is op zijn zachts gezegd niet onderbouwd. Het is bekend dat bamboe een van de slechts scorende materialen is als het gaat om energie afgifte bij verbranding. Daarnaast moet het materiaal eerst vrij gemaakt worden van de conserveringsmiddelen en de folie die op dit soort borden zit. 

De vrees is dat we over 20 jaar met een grotere afval berg zitten. 

Het is een gemiste kans dat de gemeente Voorschoten niet eerst een degelijk onderzoek heeft gedaan voordat zij aan de aanschaf van bamboe verkeers- en informatie borden is begonnen.

Kunnen we ons geld niet beter besteden? 

Marleen Persoon