Slide 1

Opening meest duurzame rotonde van Nederland

Dinsdag 05 September 2017

Gister is in Tegelen de meest duurzame rotonde van Nederland geopend. Hiermee is het project dat de eerste Green Deal GWW 2.0 (Grond, Weg en Waterbouw) erkenning van de Rijksoverheid in Nederland kreeg daadwerkelijk gerealiseerd. Een rotonde volgens de Cradle to Cradle principes. De opening is gevierd met een duurzaamheidsmarkt voor alle inwoners.

De manier waarop binnen dit traject is samengewerkt is bijzonder met ketensamenwerking als toverwoord. Er kwam zelfs geen aanbesteding aan te pas. Het tempo lag hoog en het bouwproces was veel korter dan normaal: 6 juni ging de eerste schop de grond in en nog geen drie maanden later is de rotonde klaar. Een rotonde die langer meegaat én een positief milieueffect heeft.

Vrijwel alle producten kunnen worden hergebruikt

De materialen die zijn toegepast, geven de rotonde haar typische cradle-to-cradle karakter. Vrijwel alles kan worden hergebruikt. Over dertig jaar kun je elk onderdeel er apart uitpakken. Bovendien zijn de giftige stoffen zoveel als mogelijk uit de materialen gefilterd. Zo wordt beton gebruikt met een heel lage co2-uitstoot. Zeventig procent minder dan normaal. Dat komt door gebruik te maken van een samengestelde binder in plaats van een traditionele invulling van hoofdzakelijk cementklinker. Dit gecombineerd met vezelwapening van rest-staal. Bewust is afgestapt van asfalt als verharding van de rotonde. Niet alleen kost asfalt veel meer energie om het te maken dan beton, het gaat ook substantieel minder lang mee. En beton kent bovendien weinig onderhoud.

Nog een innovatie: de fietsoversteken worden uitgevoerd in rood beton in plaats van rode coating. Het voordeel van door en door gekleurd beton ten opzichte van coating is dat je geen toxische stoffen hoeft te gebruiken voor het rood maken van de fietspaden. Beton kun je kleuren met natuurlijke kleurstoffen.

Verder wordt er regenwater opgevangen en geïnfiltreerd. Het groen op en om de rotonde, onder andere een Honingboom, is speciaal erop geselecteerd om fijnstof te vangen en daarmee de lucht te filteren. Tevens is er sprake van biobased markering, aluminium lichtmasten en onze aluminium informatieportalen en verkeersborden.